Search

Assassin’s Creed Mirage: sve što znamo o povratku AC korijenima

Donosimo sve detalje o Assassin’s Creed Mirage, od datuma kada će igrica biti dostupna, do detalja svijeta u njoj.
Slika iz igrice Assassin's Creed Mirage

U igrici Assassin’s Creed Mirage, Ubisoft Bordeaux se vraća u vremenu, i donosi nam igru vrlo sličnu prvobitnim AC igricama, sa postavkom radnje u Bagdadu. Na showcase-u u Maju ove godine, kao i na Ubisoft Forward-u, saznali smo malo više detalja o tome ko će zapravo biti glavni karakter u AC Mirage, a znamo više i o mehanikama igre.

Koji je datum izlaska Assassin’s Creed Mirage?

Assassin’s Creed Mirage izlazi 12. oktobra 2023.

Saznali smo ovaj datum tek u maju na PlayStation Showcase, kao i da će se igrica moći igrati na računarima, sa Epic Games-a i Ubisoft Store-a. Na Steamu bi mogla biti dostupna, ali neojte se previše nadati, obzirom da se AC Valhalla pojavila na Steamu tek 2 godine nakon izlaska…

Koliko će koštati Assassin’s Creed Mirage?

Imalo bi smisla da osnovna igrica košta oko $70, kao i svi drugi noviji naslovi ovih razmjera. Srećom, Ubisoft je odlučio ovu igru izdati za samo $50 na Epic Gamesu.

Najnoviji pregled gameplay-a Assassin’s Creed Mirage

Jasno je iz trailera da će Basim biti uglavnom stealth karakter – više će koristiti mehanike skrivanja nego karakteri iz zadnjih par AC igrica. Fokus u Mirage-u je provlačenje između čuvara, uništavanje prepreka dok izbjegavate da vas otkriju, i pametno korištenje različitih alata i parkura u svom okruženju da izbjegnete greške. Mirage se odmiče od open world koncepta na koji su se zadnji naslovi fokusirali, kao i od stalne borbe i mehanika vezanih za to. Konačno, parkur je opet malo veći fokus igre, u urbanom okolišu Bagdada iz 9. stoljeća. Ko ne bi volio to isprobati? Ubisoft je izjavio da se trude da se približe igrama sa karakterom Ezio, koje su vrlo dinamične i zahtijevaju konstantno kretanje i skrivanje.

Što se tiče raznih opcija asasinacije, slične su kao u ranim Assassin’s Creed igricama – najviše Assassin’s Creed 2. Vraćena je i asasinacija sa klupe, ali je sada puno uglađenija i brža. Basim se kreće puno više kao master asasin nego što je to bio slučaj sa Eziom – to smo dobili u 15 godina razvoja modernih igrica.

Tu je i odličan pregled tima iz Ubisofta koji pokazuje kakav je njihov pristup stubovima igre Assassin’s Creed. Pokriva povratak Miragea u ravnotežu između parkura, stealtha i ubistava. Također možete pogledati originalni premijerni trejler od septembra 2022.

Pročitajte još:   Pogledajte novi Starfield trailer

Kakva je vrsta Assassin’s Creeda Assassin’s Creed Mirage?

Najjednostavniji način da se to izrazi je da se mehanika skrivanja uveliko vratila. Sa udaljavanjem od gigantskog otvorenog svijeta ka linearnijoj naraciji, Basima ćete pronaći u više situacija u kojima morate birati put kroz stražare koristeći nove alate—kao što su strelice koje možete prilagoditi da oštetite ili nokautirate neprijatelje —i staromodna stealth obaranja.

To također znači povratak miješanja sa ljudima u gužvama i uklapanja u svaku situaciju kako biste izbjegli problematične neprijatelje. Ali novi neprijatelji poput nišandžije – koji mogu da obore vašeg orla dok izviđa – i čuvari koji mogu prizvati pojačanje rogom učinit će planiranje vašeg pristupa izazovnijim od pokretanja tuče.

Isto tako, parkour je vratio zamahe u uglovima i brze uspone, i zaista možete vidjeti na snimku igranja kako se Basim brzo i glatko kreće po krovovima Bagdada. Veći razmaci između zgrada mogu se preći i novim skokom s motkom.

Gdje je mjesto deašavanja u Assassin’s Creed Mirage?

Basim će trčati po Bagdadu iz devetog vijeka, počevši od 861. godine, što ga čini oko 20 godina mlađim nego u Assassin’s Creed Valhalla. Grad Bagdad je mnogo gušći od nedavnih igara u seriji, a čini se da su vrhovi zgrada jednako važni kao i ulice i uličice ispod.

Šta je sa pričom Assassin’s Creed Mirage?

Već smo pogledali šta pokreće Basima Ibn Ishaka, koji se pridružuje Skrivenim (The Hidden Ones) u njihovoj misiji da pronađu i eliminišu Red Drevnih (Order of the Ancients) kako bi slomili njihovu vlast nad Bagdadom. Kreativni direktor Stephane Boudon jasno je iznio namjeru iza priče: „300 godina prije vremena Altaira, pričamo priču o Basimu i kako je postao vrhunski ubojica.”

Ova mlađa verzija Basima od njegovog pojavljivanja u Assassin’s Creed Valhalla je korak unatrag u prošlost i prikazat će njegovu tranziciju od uličnog štakora u najsmrtonosnije živo biće koje je hodalo planetom u tom periodu.

Ponavljamo, Assassin’s Creed Mirage bi trebao izaći 12. oktobra 2023. za Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S i Amazon Luna. Igra će biti dostupna prvog dana za sve igrače koji su pretplaćeni na Ubisoft+.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Komentariši

Najnovije vijesti

Naše društvene mreže