Search

Kako je napravljena igrica Avatar: Frontiers of Pandora

Avatar: Frontiers of Pandora izlazi 7. decembra ove godine. Donosimo detalje o razvoju ove igrice.
slika karaktera iz avatara
Preuzeto sa Ubisoft-a

Avatar: Frontiers of Pandora je ambiciozna avanturistička igra iz prvog lica. Kao što je kreator James Cameron jasno rekao na nedavnom Ubisoft medijskom događaju, nadolazeća igra nije njihov samostalni rad, već jaka saradnja između 2 studija. Igra ima jasne veze s naracijom Avatar filmova i prolazi kroz glavnu priču koja otkriva više o svijetu Na’vi.

Tokom pregleda Frontiers of Pandora, i na Ubisoft Forward 2023, otkrivena je širina njegovog narativa – uključujući njegovo mjesto u svemiru Avatara i kako premošćuje jaz između originalnog Avatara i njegovog nastavka, The Way of Water.

U Frontiers of Pandora, igrate kao mladi Na’vi ratnik kojeg je moralno korumpirana Uprava za razvoj resursa (RDA) otela iz njihovog klana 2138. godine i odgajala uz ljudsku kulturu, oružje i vjerovanja. Vaš Na’vi – koji se može u potpunosti prilagoditi – je obučen da se bori ljudskim oružjem, poput jurišnih pušaka i raketnih bacača, i da brani RDA dok uništavaju prirodni svijet Na’vija.

Ali 2154. njihov svijet je uzdrman – jer Bitka na planinama Aleluja, prikazana u Putu vode (The Way of The Water – film), prisiljava RDA da se povuče. Umjesto da bude poslat kao sramni ratnik za RDA, vaš Na’vi je pošteđen i stavljen u kriospavanje na mnogo godina.

Zatim slijede sudbonosni i misteriozni događaji iz 2169. godine, kada se vaš Na’vi probudi u čudnom i nepoznatom krajoliku Zapadne granice, ranije nepoznate lokacije u Avataru.

slika krajolika iz avatara
Slika preuzeta sa Ubisoft-a

Ovaj svijet je divlji i pun opasnosti – i dok prvi put ponovo otvarate oči, morat ćete odbaciti svoje ljudsko porijeklo i naučiti da prigrlite kulturu i oružje Na’vija, vraćajući svoje naslijeđe. Dok budete otkrivali nove regije, od ravnica s bujnim poljima, do dalekog zapada gdje ćete otkriti tajanstvenu, oblačnu šumu, također ćete naučiti više o svojoj prošlosti i ponovo se povezati s prirodnim svijetom kroz Na’vi floru i faunu – uključujući vašeg vlastitog Ikrana pratioca, koji vas može odvesti do neba i dalje.

Sa svojim Ikranom pored vas i otvorenim svijetom na dohvat ruke, osveta gori u vašem umu. Ovo vas vodi na destruktivnu stazu, sa RDA na umu dok hvatate novo oružje i krećete da spasite Pandoru od zagađujućeg uticaja kompanije.

Primjetno, ovaj cilj se također može postići u saradnji za dva igrača, uz avanturu koja se potpuno igra solo ili sa prijateljem koji je jednako gladan osvete.

Pročitajte još:   Idle Champions of the Forgotten Realms - Besplatna igra na Epic Games!

Što se tiče saradnje sa Disney…

‘To je zajednička kreacija’, rekao je Jensen. „Imamo mnogo sastanaka svake sedmice, širom svijeta – od Lightstorm Entertainmenta u Los Angelesu, do kreatora filmova kada su bili na Novom Zelandu, i zaista proces funkcionira na različite načine.“

‘Ponekad postoji neki cool dizajn, ili cool životinja, ili komad flore koji su kreirali za film, ali se nikad ne naviknu – pa su kao: “Hej, znam da tražiš ovo, [ili] šta je sa ovim?” a onda dobijemo nešto i od umjetničkih direktora…

Nakon ovog procesa, Ubisoftov tim bi dobio povratne informacije od svih strana, s tim dizajnom i idejama koje bi se zatim ponavljale i prilagođavale kako bi se bolje uklopile u svijet Avatara.

slika iz igre avatar frontiers of pandora
Preuzeto sa: Ubisoft

Što se tiče zvuka i video detalja, Avatar će biti na samom vrhu moderne ljestvice. Ubisoft se trudi da napravi pravo remek-djelo, koje će davati osjećaj kao da je sve oko vas stvarno dok igrate. Upravo to je razlog za odluku da ova igrica bude first-person avantura. Dosadašnji preview igrice je pokazao da će ona biti slična Far Cry igrama po osjećaju, gdje imate ogroman svijet za istraživanje i široko polje vida. Cilj je bio da ova igrica uvuče igrače u svijet Pandore, da zaista komunicirate sa svojom okolinom, gledate je iz svakog ugla i dodirujete.

Kako teče razvoj?

Iako je došlo do nekoliko zastoja u razvoju dosad, Jensen vjeruje da je ovo ipak dobra stvar, jer je dozvolila timu da još više poradi na igrici i ispolira sve detalje, te da tako još ojača njenu vezu sa cijelim Avatar svijetom.

Svaka odluka dosad donešena je bila u svrhu poboljšanja kvalitete ovog remek-djela, i trudeći se da naprave originalnu priču, uloge i regiju.

Bez obzira na ove zastoje, sigurno je da će Avatar: Frontiers of Pandora biti dostupan za PlayStation 5, Xbox Series X/S i PC 7. decembra 2023. godine.

Ako hoćete da pročitate još o ovoj igrici, imamo i kratki članak o njenom prikazu na Ubisoft Forwardu, a tu je i kratki gameplay video i trailer koji možete pogledati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Komentariši

Najnovije vijesti

Naše društvene mreže