Search

Diablo 4: Donosimo pregled recenzija kritičara

Blizzardova gotska RPG igrica vrlo brzo nakon release-a susrela se sa mnogim kritikama. Pročitajte kakvo je sveukupno mišljenje.
Lilith iz igre Diablo 4
Slika: Blizzard Entertainment

Recenzije za Diablo 4, najnoviji nastavak u Blizzardovom RPG serijalu, objavljene su još prije lansiranja igre 6. juna 2023. Iako ova igrica nastavlja isprobanu i istinitu formulu hack-and-slash, ona također pokušava proširiti opseg igre sa MMO elementima u mapi. Veći naglasak je stavljen na mračnu gotsku priču kao pozadinu cijele igre.

Recenzije kritičara širom svijeta uglavnom su pozitivne, uz dosta istih priča. Čini se da je Diablo 4 značajno usavršavanje ovog serijala igrica. Ako ste igrali ranije verzije Diabla, vjerovatno ćete primjetiti velike sličnosti u svijetu igre. Ipak, igra je dobila pohvale za svoju zanimljivu petlju igranja, svoj novootkriveni fokus na pripovijedanje i impresivan gotički svijet.


GamesHub – 4 od 5 zvjezdica

U GamesHub recenziji Diablo 4, spisateljica Emily Spindler-Carruthers bila je iznenađena raznolikošću beskonačnih bitaka, zadataka i segmenata istraživanja. Ona misli da ova igra ne postaje nimalo dosadna tokom dužeg igranja. Pohvalila je gotički svet, koji je bio vrlo živopisan. Jedini problem koji je istakla je vezan za generisane tamnice u igri. Nakon nekog vremene, one postanu repetitivne, jednolične i dosadne.

Emily kaže: Diablo 4 je gigant od igre, koji se može pohvaliti gotičkim svijetom koji nadilazi samo ubijanje i probijanje. Ovaj nastavak je zaista oživio Sanctuary. zanimljivu hack-and-slash petlju igranja, i oživljava Sanctuary dobro i istinski. Obzirom da stalno otkrivam nove i uzbudljive detalje, zadatke i lokacije, Diablo 4 bi me mogao pretvoriti u nekoga ko stvarno završava igru 100% do kraja.


GameSpot – 8/10

Na GameSpotu, Alessandro Barbosa je skrenuo posebnu pažnju na novootkriveni fokus Diabla 4 na pozadinsku priču. Stvara se novo i zadivljujuće iskustvo i antagonist igre je samim tim daleko složeniji. Takođe je pohvalio fleksibilan sistem za izgradnju karaktera, koji vam omogućava da lako promijenite skup sposobnosti vašeg lika, omogućavajući eksperimentisanje. Ipak, ovaj nastavak se i njemu čini malo repetitivnim i smatra da ga je teško u potpunosti razlikovati od prethodnika.

‘Diablo IV, u ovom trenutku, ne može izbjeći poređenje s prošlošću franšize kojoj pripada. Ipak, donosi odmjeren pristup kombinovanju mnogih elemenata iz prethodnih nastavaka. Zajedno s novim pripovjedanjem kakvo dosad nismo vidjeli u Diablo igricama, i solidnom pričom iza svih novih avantura, lako je vidjeti Diablo IV kao nešto što ću redovito igrati još dugo vremena.’

Pročitajte još:   Assassin’s Creed Mirage: sve što znamo o povratku AC korijenima

Shacknews – 8/10

Josh Bradwell iz Shacknews-a je pisao o prednostima i razočarenjima Diabla 4 koji je ostao tako vjeran svojoj formuli. Pohvalio je ovu igru jer je tako značajno unaprijeđena, ali žaleći zbog previše poznatih likova i strukture.

„Postoji razlog zašto je „ako nije pokvareno, ne popravljaj“ postala poslovica. Diablo 4 je briljantna igra, a ja sam se s razlogom odlučio za poznate buildove – zabavni su i efikasni. Ipak, želio bih vidjeti nešto odvažnije u budućnosti, bilo da je to klasa s jasnom odbrambenom ulogom ili ulogom support-a ili čak samo još jedna klasa orijentirana na napad, a koja opet nije nekromantica koji eksplodira leševe ili barbarin s mačevima.’

Međutim, skrenuo je pažnju na jedan solidan novi dodatak. U igru su ubačeni Strongholds-i, složene i zanimljive tamnice koje pružaju više od pukog loot-a.


NME – 8/10

Andy Brown je ponovio dosta istih priča u recenziji igre za NME portal. Ipak, on je puno spominjao problem sa sporim tempom u kasnijim dijelovima igre (kojih ima ukupno šest). Imao je i problema sa sistemom za checkpointove. Druge recenzije pominju da je Diablo 4 jedna od težih igrica sa kojima su se dosad sreli. To je svakako u skladu sa njegovim brutalnim, gotičkim svijetom. Andy smatra da bi ovo moglo otjerati nove igrače, posebno one koji nisu prije upoznati sa Diablo igrama.

Sve u svemu, Andy misli da se čekanje od 11 godina od prošle igre isplatilo.


Diablo 4 izašao je 6. juna 2023. na PC, PlayStation 4, PlayStation 5 i Xbox Series X/S. Jeste li ga možda već kupili i isprobali?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Komentariši

Najnovije vijesti

Naše društvene mreže