Search

Šta igrati sljedeće? Donosimo 9 odličnih PC igara

Ako ste stigli u slijepu ulicu i ne znate šta sljedeće igrati na računaru, donosimo vam naš izbor 9 odličnih igrica koje možete isprobati.
Slika iz igre Warframe

PC igre oduvijek su značajno pomicale granice tehnologije, iz godine u godinu. Računari su platforma na kojoj su rođene videoigre i danas postoji na desetine žanrova – od kojih se neki još uvijek ne mogu zamisliti bez miša i tastature.

Ipak, otkada su konzole donekle dostigle, a u nekim aspektima premašile svijet PC igara iz tehničke perspektive, identitet “PC igre” je zamućen. Pomaže činjenica da je sada više vrsta igara dostupno većem broju igrača, što je pozitivno. Ali također se pojavilo goruće pitanje: Šta čini dobru igru za PC ?

Iz tog razloga, sastavili smo za vas listu igara koje su zanimljive i unikatne. Neke od njih dostupne su na drugim platformama , a neke su jednako dobre s mišem i tastaturom kao i sa kontrolerom.

DESTINY 2

Scena iz igre Destiny 2

Destiny 2 je kombinacija tipične shooter igrice sa sistemom sakupljanja loot-a, i jedna je od najboljih MMO (Massively multiplayer online game) igrica. U ovih 8 godina otakad postoji, Destiny franšiza imala je teških perioda, i ne može se reći da se sviđa cijelom tržištu. Ipak, situacija je drastično popravljena sa izlaskom ove igre, Destiny 2. Ona je sada jedna od najbolje podržanih i održavanih igrica za PC koje postoje. Svako par mjeseci, izlazi ili nova sezona, ili ekspanzija, gdje se dodaju misije, aktivnosti, i raidovi. Igra ima odličan tok, dobru grafiku, unikatne nagrade i veliki broj oružja. Zbog svega ovoga, mnogi igrači imaju preko hiljadu sati na igri, a i dalje su aktivni.

U 2022. godini, Destiny 2 je dobila najbolju ekspanziju dosad, koja dolazi sa odličnom pričom i nezamislivim vrstava oružja. Smatramo da ova igra vrijedi svakog sata koji uložite u nju.

Na Steamu je dostupna besplatna osnovna verzija igre, a ima i više dodatnog sadržaja koji možete kupiti. Većinom ovi paketi koštaju oko 30 eura. Igra je dostupna i na Epic Games-u.

DWARF FORTRESS

Slika iz igrice Dwarf Fortress

Kako naslov sugeriše, ovo je simulacija/upravljačka igra o izgradnji, optimiziranju, nadziranju i uništavanju tvrđave pune patuljaka. Ono što vam naslov ne govori jest da ćete morati uzeti u obzir vrstu tla u regiji, nadmorsku visinu i vremenske prilike. Također ćete morati uzeti u obzir atribute svakog od svojih sedam početnih patuljaka – njihove vještine, fizičke karakteristike i mentalne mogućnosti. Nakon što započnete izgradnju i upravljanje u svakom novom nasumično generisanom svijetu, krećete s razvojem svoje kolonije i promatranjem, budući da bilo koji broj nepredviđenih faktora može krenuti dobro ili vrlo, vrlo loše.

Kao što je Chris Bratt istražio u ovom izvrsnom Eurogamer videu, Tvrđava patuljaka toliko je nijansirana i složena da je poznato da mačke u koloniji masovno umirale jer su prolazile kroz bljuvotinu pijanih patuljaka, nastavile su lizati svoje šape i odmah uginule. Komentari na ovaj videozapis prepuni su sličnih primjera hitne simulacije (u rasponu od uznemirujućih do smiješnih) i pokazuju koliko duboka, apsurdna i prekrasna Dwarf Fortress može postati tijekom bilo kojeg igranja. Igranje Dwarf Fortress možda vas neće pretvoriti u najdobroćudnijeg kreatora – patuljci ipak imaju slobodnu volju – ali vam gotovo nikada neće dosaditi. — Mike Mahardy

Dwarf Fortress dostupana je na Windows PC-u, Macu i Linuxu putem web stranice Bay 12 Games, a nova verzija uskoro stiže na Steam.

ELITE DANGEROUS

Slika iz igrice elite dangerous, slika borbe

Elite Dangerous možda je stara igra, ali ima sve što treba da bude vrhunska.

Svemirski MMO ima sve što možete poželjeti u igri ove vrste – samo su neki dijelovi malo bolji od drugih. Igra iz prvog lica, na primjer, sasvim je OK. Ali Elite više nego zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu zbog osjećaja istraživanja, otkrića i opasnosti koji dolazi sa svakim letom.

To je zato što ova igra iz 2014. prikazuje realističnu rekonstrukciju svih 400 milijardi zvjezdanih sustava u našoj galaksiji, svaki s desecima tijela koja možete posjetiti, pa čak i hodati po njima, u prvom licu. To ostaje jedan od najboljih razloga za kupovinu VR slušalica — ili izgradnju radnog kokpita unutar vašeg kućnog ureda.

Činjenica da je ova igra iz 2014 znači da je vjerovatno možete igrati i na malo slabijim računarima.

Elite Dangerous dostupan je putem Steama i Epic Games Storea.

FORTNITE

Slika iz igrice Fortnite

Fortnite je jedno ultimativno igralište od video igre. Je li Fortnite Battle Royale? Je li to igra građenja u kojoj možete izraditi karte i igre za prijatelje? Je li to još uvijek ona čudna zombi igra kao što je izvorno reklamirana? Odgovor na sva ta pitanja, neobjašnjivo, je da.

Najvažnije je reći da je Fortnite također jedina igra u kojoj se možete vrtjeti uokolo koristeći Spider-Manovu mrežu dok ste obučeni kao Goku prije nego što posječete stablo sa Staff of Ra iz Indiane Jonesa, a zatim vas snajperom ustrijeli Darth Vader dok jaše na vuku. To je jedna haotična besmislica i ne postoji ništa slično tome.

Fortnite je masovno popularna igra u posljednjih pet godina djelomično zato što je jedina stvar koja vam omogućuje da igrate kao Kratos, ali i zato što je izvrsna pucačina koju je zabavno igrati s prijateljima. Uzima stari nadimak “zabava za cijelu obitelj” i stvarno ga prati – stvarno postoji nešto za svakoga.

Fortnite je dostupan putem Epic Games Storea.

LEAGUE OF LEGENDS

Slika heroja iz igrice League of Legends

League of Legends je jedna od najpoznatijih i najznačajnijih igrica u prošlom stoljeću. Postavila je dobar primjer tržišptu kako jedna dobra, održavana igra treba da izgleda. Sa konstantnim sedmičnim i dvosedmičnim ažuriranjima, kao i godišnjim novim sezonama, ostala je svježa i relvantna preko 10 godina. Novi sadržaj se dodaje svako par mjeseci, a posebice kada stiže nova sezona. LoL je komleksna strateška igrica koja nikad ne može imati 2 ista ishoda ili 2 iste partije. Jedna je od najznačajnijih esport igrica na svijetu, pa ćete i tu imati šta da pratite svako malo.

Pročitajte još:   Budite glavni igrač uz Dodge Charger SRT Hellcat iz Fast & Furious!

Povrh svega ovoga, igra League of Legends je 100% besplatna.

Kao prava MOBA igrica (multiplayer online battle arena), 10 igrača uđu u igru i podijeljeni su u 2 time. Svaki igrač bira svoju ulogu, ili je dobije, i biraju za sebe jednog od 160+ različitih heroja da igraju u toj ulozi. U toku igre, cilj je stići kao tim do druge strane mape i uništiti bazu protivnika – Nexus.

League of Legends je ekstremno kompleksna igrica, za koju treba jako puno truda i vremena da se nauči. Nakon hiljada mečeva, i dalje vam neće biti mrsko provesti cijeli dan igrajući. Ako pak već igrate League of Legends, pročitajte najnovije promjene za patch 13.11 ovdje. Ako ste jedan od igrača Riotove igrice Teamfight Tactics, možete ovdje pročitati najnovije promjene, a ovdje prognozu za njenu budućnost.

League of Legends je dostupan na Riot klijentu.

MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR

Slika iz igre Microsoft Flight Simulator, avion

Microsoft Flight Simulator je čudo modernih igrica. Ova igrica učitava više od 2 petabajta Mikrosoftovih podataka o mapama u visoko-kvalitetnu simulaciju kompatibilnu sa VR. Na to je još dodan zračni saobraćaj, kao i vremenski uslovi u stvarnom vremenu.

Trebati će vam džojstik, kvačilo, pedale, oprema za praćenje pokreta glave i multifunkcionalni displeji i buttkicker i cup holder i…. Uglavnom, može se igrati u Virtuelnoj stvarnosti i jedna je od najboljih igara za to.

Microsoft Flight Simulator dostupan je na Steamu i na Microsoft Store-u za oko 60-70 eura.

VALORANT

Valorant je još jedna igrica od Riot Gamesa, ovaj put je to first person shooter. Obzirom da dolazi od kreatora League of Legendsa, ima slične mehanike odabira heroja i ima lijepo i raznobojno okruženje. Kao rezultat, Valorant je jedna od najboljih i najutegnutijih shooter igrica, sa puno više prepoznatljivih osobina nego druge, možda depresivne, shooter igre.

U Valorantu ćete igrati na raznim mapama i u napadu i u odbrani. Napadaći će morati postaviti bombu na jedno od nekoliko ključnih područja na mapi, a odbrana će morati da deaktivira tu bombu. Ako bomba eksplodira ili su svi branioci ubijeni, napadači pobjeđuju. Ako je bomba deaktivirana ili su napadači ubijen, branioci pobjeđuju. Pravila su dovoljno jednostavna, ali heroji dodaju dodatni sloj složenosti.

U svakoj rundi, igrači mogu kupiti oružje i sposobnosti – sposobnosti su jedinstvene za heroja kojeg su odabrali na početku meča. Neki likovi mogu postaviti kamere kako bi špijunirali protivničke igrače, dok drugi mogu sami vaskrsnuti nakon smrti. Neki likovi mogu pucati strijelom, dok drugi mogu stvoriti ogromne oblake otrova kako bi blokirali područja. Svi ovi likovi međusobno rade različito, omogućavajući koordinisanim timovima da kreiraju razorne kombinacije sa svojim sposobnostima.

Za razliku od LoL-a, korisničko sučelje je relativno jasno i lako razumljivo. Ali plafon vještina je jednako visok kao i u ostalim Riotovim takmičarskim igrama, a bolji igrači vas mogu lako nadmašiti. Ovo čini Valorant zastrašujućim, ali i uzbudljivim. To je igra u kojoj zaista možete osjetiti kako se vaš nivo vještine povećava s vremenom.

Valorant je dostupan preko Riotovog klijenta.

WARFRAME

Ono što je počelo 2012. godine kao igra nindža borbe u uskim hodnicima svemirskih brodova, tokom protekle decenije, postalo je jedan od najčudnijih, najsmješnijih i najzanimljivijih svjetova naučne fantastike u video igrama. Također je besplatno.

Warframe je besplatna igra o prikupljanju titularnih kiborga svemirskih ubica i prolazak kroz desetine – ili čak stotine – hiljada neprijatelja na planetama, mjesecima i zvjezdanim bazama širom Sunčevog sistema. Ima desetine različitih sistema izrade, tri otvorena svijeta, dnevne i sedmične događaje, pa čak i namjensku konvenciju svake godine u Londonu, Ontario.

Warframe može biti zabavan, naravno – osim ako ne potrošite pravi novac na njegovom tržištu – ali borba, koja se igra kao mješavina pucačina iz trećeg lica i melee borbe, je dovoljno zadovoljavajuća da vam izdrži nekoliko sati do vašeg sljedećeg novog lika , oružja ili nadogradnje. Bilo da je novi dodatak vašem arsenalu Frost, odbrambeni ledeni ratnik; Secura Lecta, opaki bič koji povećava vaš kreditni prinos; ili Corrosive Projection, mod koji smanjuje oklop neprijatelja u vašoj blizini, postoji nešto novo iza svakog ugla. To je kolekcionarski san i prepun je neopravdanog naučno-fantastičnog nasilja.

Warframe je dostupan putem Steama i Epic Games Storea.

WORLD OF WARCRAFT

Slika zmaja iz igre World of Warcraft

World of Warcraft je još uvijek popularno MMO ime, a Final Fantasy 14 je tek posljednjih godina uspio malo da se približi. Za razliku od Final Fantasyja, World of Warcraft je ostao ekskluzivan za PC s kontrolama miša i tastature. Ova igra ima 18 godina, a još uvijek je relevantna i ima veliku bazu igrača.

Kao što možete očekivati od igre koja je dovoljno stara da izađe na izbore, World of Warcraft nije uvijek bila jedna od najboljih PC igara. Bilo je trenutaka briljantnosti i perioda ozbiljnog razočarenja. Ali čak i kada je kvalitet WoW sadržaja opadao i ostajao loš, uvijek je igra nudila nevjerovatan svijet za avanturu, bilo da igrate sami ili u grupi sa prijateljima. Postao je osnovni element u životima miliona fanova tokom skoro 20 godina, i uvijek je tu za igrače koji žele pokrenuti brzu misiju ili nadograditi dio opreme.

World of Warcraft je povratak čistoj fantaziji i pojednostavljenim sistemima koji nagrađuju vaše vrijeme, umjesto da traže od vas da danima mletite za sitnim, ali obaveznim poboljšanjima.

World of Warcraft je dostupan putem Battle.net-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Komentariši

Najnovije vijesti

Naše društvene mreže